Pakistanin Talebanit tappoivat 132 koululaista ja 9 aikuista Peshawaressa

Kehitysmaauutiset kertovat tällä kertaa, että Pakistanin Talebanit tappoivat 132 koululaista ja 9 aikuista Peshawaressa Pakistanissa kostona maan armeijalle. Vaikka Zimbabwen työttömyysaste on edelleen noin 80 %, niin siellä on merkkejä selviytymisestä. 2000-luvun alussa tilanne oli katastrofaalinen. Kristittyjen määrä kasvaa nopeasti Nepalissa. Viidessäkymmenessä vuodessa Nepalin muutamien kymmenien kristittyjen määrä on kasvanut miljoonaan.  Haastatteluosuudessa malesialainen Bari kertoo maastaan, perheestään ja maan kulttuurin vaikutuksesta elämään.  

Lataa radio-ohjelma mp3-tiedostona (2,6 Mt)

b national moskeija kuala lumpurissa
National moskeija Kuala Lumpurissa Malesiassa.

GAMMA KEHITYSMAAUUTISET  20.12.2014

Pakistanin Talebanit tappoivat 132 koululaista ja 9 aikuista Peshawaressa
Pakistanin armeijan ilmoituksen mukaan seitsemän asemiestä hyökkäsi armeijan ylläpitämään kouluun Luoteis-Pakistanissa tiistaina joulukuun16. päivänä. Hyökkäys kouluun oli talebanien vastahyökkäys armeijaa vastaan Pohjois-Waziristanissa käytyjen taisteluiden vuoksi, missä on kuollut satoja talebaneja.

Maailmalla monet tahot ovat tuominneet hyökkäyksen. USA:n presidentti Barack Obama sanoi, että terroristit ovat taas osoittaneet raakuutensa. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi, että se oli kauhistuttava teko ja osoitti pelkuruuden tasoa, kun he hyökkäävät puolustuskyvyttömiä lapsia vastaan, kun he opiskelevat, kertoi BBC.

Armeijan tiedottaja Asim Bajwa ilmoitti illalla, että 132 lasta oli kuollut ja että 9 koulun henkilökunnan jäsentä sai myös surmansa. Seitsemän hyökkääjää piti yllään itsemurhavöitä.
Hyökkääjät kiipesivät muurin yli kouluun ja räjäyttivät pommin ja sen jälkeen aloittivat hyökkäyksen. He menivät luokkahuoneista toisiin ja ampuivat umpimähkään. Yksi poika kertoi, että hän oli 10 ystävänsä kanssa yrittänyt juosta pakoon ja piiloutua. Hän oli ainoa, joka selvisi heistä hengissä.

Paikallinen nainen kertoi, että hänen ystävänsä tytär oli maannut muiden seassa verisissä vaatteissa ja tekeytyi kuolleeksi ja siksi selvisi hengissä. Koululaiset olivat 16-vuotiaita tai nuorempia, ja useimmat heistä olivat sotilasperheiden lapsia.  Kaikki hyökkääjät saivat lopulta surmansa. Nobelin rauhan palkinnon saanut pakistanilainen tyttö Malala Yousafzai sanoi, että hän ja miljoonat muut nyt itkevät kuolleiden lasten vuoksi hänen veljiensä ja sisartensa vuoksi ja lisäsi: ”Me emme ole lyötyjä.”

b yksi moskeija kuala lumpur
Moskeijoiden tornit kuvaavat Islamin valtaa monessa kaupungissa.


Zimbabwessa on merkkejä selviytymisestä
Vaikka Zimbabwen työttömyysaste on edelleen noin 80 %, niin siellä on merkkejä selviytymisestä. 2000-luvun alussa tilanne oli katastrofaalinen. Maan talous romahti sen myötä, että valkoisten omistamat maanviljelysmaat otettiin heiltä väkivalloin pois. Äskettäiset muutokset presidentti Mugaben hallituksessa saattavat lähettää vilun väristyksiä, ja pelkona on, että edistysaskeleet menetetään. Jonathan Shibley Global Advance järjestöstä sanoo, että siellä on lupauksia ja toivoa. On hämmästyttävää, että maassa on sitkeitä ihmisiä, erityisesti uskovien joukossa. He pitävät kiinni uskostaan ja auttavat toisiaan. Zimbabwessa eliniän odotus on noussut siitä, mitä se oli vuonna 2006. Se oli silloin alhaisin koko maailmassa 34 vuotta naisilla ja 37 vuotta miehillä. Nyt eliniän odotus on molemmilla sukupuolilla 55 vuotta.

b vierailija moskeijassa
Musliminainen vierailemassa Malesialaisessa moskeijassa.


Kristittyjen määrä kasvaa nopeasti Nepalissa
Vuonna 1960 entisessä Nepalin hindukuningaskunnassa oli vain neljä kirkkoa neljässä eri paikassa ja niihin kuului noin sata uskovaa. Uskonnon vaihtamisesta sai kovan rangaistuksen. Vuoteen 1970 mennessä kristittyjen määrä oli kasvanut kahteen tuhanteen ja vuonna 1980 heitä oli 20 000.  Vuonna 1990 Nepalin kristittyjen määrän arvioitiin olevan 100 000. Vuoden 2001 lopulla heitä oli puoli miljoonaa ja seurakuntia oli perustettu 500. Nykyään arvioidaan, että maassa on noin miljoona kristittyä ja siellä on 2500 kirkkoa. Maan väestöstä 25 % elää alle köyhyysrajan ja Nepal on yksi maailman köyhimmistä maista.


b kuala lumpur menestyva kaup
Kuala Lumpur on menestyvä pääkaupunki Malesiassa.

Haastattelu
Siirrytään Itä-Malesiaan kuuntelemaan haastattelua, jonka tein Kota Kinabalussa Itä-Malesiassa. Malesialainen Bari kertoo omasta maastaan, itsestään ja perheestään..  Tämä on haastattelun ensimmäinen osa. Siirrytään kauas itään Borneon saarelle.
 
-    Teen tätä haastattelua Kota Kinabalussa Itä-Malesiassa. Täällä on ihmisiä ympäri maailmaa, mutta vieressäni on malesialainen nainen, joka on luvannut kertoa itsestään ja maastaan. Esittelisitkö itsesi?

Minun nimeni on Bari ja asun Kuala Lumpurissa Malesiassa.

-    Malesiassa asuu erilaisia ihmisryhmiä. Voisitko esitellä tarkemmin, millaisia ihmisiä siellä asuu?

Malesia on monikulttuurillinen maa. Meillä on ihmisiä monista erilaisista etnisistä taustoista. Maassa asuu kiinalaisia ja intialaisia. Minä olen intialainen. Suurin ihmisryhmä ovat malaijit. Mutta sen lisäksi maassa asuu alkuperäiskansoja. Heitä asuu erityisesti Itä-Malesiassa.

-    Kuinka paljon ihmisiä asuu Malesiassa?

Heitä on 30 miljoonaa.

-    Kuinka monta osavaltiota Malesiassa on.

Meillä on 13 osavaltiota. Kaksi näistä osavaltioista on Itä-Malesiassa ja loput Länsi-Malesiassa.

b kota kinabalu ita malesia
Kota-Kinabalu Itä-Malesiassa onsuosittu turistikohde.

 

-    Malesia oli aikaisemmin Brittien siirtomaa. Koska Malesiasta tuli itsenäinen?

Me saimme itsenäisyyden vuonna 1957. Itä-Malesia liittyi Malesiaan myöhemmin. Saimme itsenäisyyden 56 vuotta sitten Englannin alaisuudesta ja vuotta myöhemmin Itä-Malesia liittyi Malesiaan syyskuun 16. päivänä.

-    Olet intialainen, mistä päin Intiaa esi-isäsi tulevat?

Minun esivanhempani ovat Sri Lankan tamileja.

-    Miksi tamili srilankalaisia tuli Malesiaan?

Intialaisia, kiinalaisia ja srilankalaisia rohkaistiin muuttamaan Malesiaan brittien ehdotuksesta. He puhuivat englantia ja heitä kutsuttiin tekemään työtä valtiolle. He tulivat myös työhön plantaaseille.  Kiinalaiset tulivat Kiinasta ja Hongkongista. He tulivat paremman työpaikan perässä.

-    Tiedätkö koska esivanhempasi tulivat Malesiaan?

En aivan tarkkaan.  Mutta minun isäni oli toisen sukupolven malesialainen, joka syntyi Malesiassa.  Minun äitini syntyi Sri Lankalla. En tiedä tarkkaa vuotta. He vain tulivat.

-    Intiassa nykyään monissa perheissä on vain kaksi lasta. Tapahtuuko samaa täällä?

Minun äitini sukupolvella monissa perheissä oli 2 tai 3 lasta. Mutta tänään monilla perheillä on vain yksi tai kaksi lasta. He tekevät pitkää työpäivää ja he haluavat antaa lapsilleen paremman koulutuksen. He ajattelevat, että mitä vähemmän lapsia heillä on, niin sitä enemmän he voivat antaa lapsilleen.

-    Onko malaijeilla isommat perheet?

Kyllä. Heillä on paljon lapsia, usein heillä on 6, 7, tai 8 lasta. Heitä rohkaistaan saamaan iso perhe. Malaijit ovat muslimeja ja heidän on lupa pitää 4 vaimoa.

-    Onko heillä 4 vaimoa?

Monilla on. He voivat myös erota helposti. Joskus heillä on kaksi vaimoa ja he eroavat toisesta. Toisinaan heillä voi olla vain yksi vaimo ja myöhemmin he naivat toisen vaimon. Heillä ei välttämättä ole neljää vaimoa yhtä aikaa. Mutta avioerot ovat hyvin tavallisia malaijilaisten keskuudessa.

-    Mitä tapahtuu eronneelle naiselle?

Islamilaisen lain mukaan miesten tulee pitää huolta vaimostaan, josta he ovat ottaneet eron.

-    Voivatko he mennä uudelleen naimisiin?

 Kyllä hyvin helposti kyllä.

-    Onko mahdollista, että eronneet joutuvat toivottomaan tilanteeseen?

Monet ovat toivottomassa tilanteessa. Tämä riippuu siitä, mistä yhteisöstä he ovat kotoisin. Erityisesti, jos he ovat Moruro kylä alueelta, niin monilla on suuria taloudellisia vaikeuksia.


b malesian kauneutta
Malesian kauneutta.

-    Onko Malesiassa paljon köyhiä ihmisiä?

Ei heitä paljoa ole enää. Maassa on oikein hyvä taloudellinen tilanne ja on ollut jo monia vuosia. Maa on maataloudessa rikas maa. Ihmiset voivat saada toimeentulonsa maasta. Köyhyyttä voi olla kuitenkin monenlaista.

-    Miten erilaiset kansanryhmät tulevat toimeen toistensa kanssa?

Maassa on voimassa lakeja, missä jaetaan eri asiat ihmisryhmille rodun mukaan. Työpaikat jaetaan rodun mukaan. Myös kullekin rodulle on tietty määrä opiskelupaikkoja yliopistossa. Se rotu, mikä on lukumääräisesti suurin, saa eniten työpaikkamahdollisuuksia ja opiskelupaikkoja ja asuntoja.

-    Jakautuuko valta samalla tavalla myös parlamentissa?

Kyllä

-    Kuinka suuria prosentuaalisesti eri kansanryhmät ovat?

Malaijilaisia on yli puolet väestöstä. Kiinalaisia on jossain 20-30 % välissä. Intialaisia on 11-15 % ja loppu väestö kuuluu alkuperäisväestöön.

-    Kiinalaiset ovat yleensä liikeihmisiä. Ovatko he myös liikemaailmassa Malesiassa?

Hyvin paljon. Kiinalaiset ovat hyviä yrittäjiä. He omistavat Malesiassa lähes kaiken liikemaailmassa.

-    Miten Malesian intialaiset, missä he toimivat?

Se vaihtelee. Kun Malesia sai itsenäisyytensä, intialaiset työskentelivät maatiloilla. Nykyään he ovat valtion työntekijöitä. He ovat opettajia, lakimiehiä ja lääkäreitä. He ovat jakautuneet monenlaisiin töihin myös taloudellisesti.

b moskeija sisalta
National moskeija sisältä Kuala Lumpurissa.

-    Miten intialaisten kastisysteemi toimii täällä Malesiassa?

Se vaihtelee perheittäin. Jotkut ottavat sen huomioon, mutta eivät enää monet. Jos he huomioivat kastin, niin se huomioidaan avioliittoja solmittaessa. Perheet eivät salli, että heidän lapsensa menee naimisiin alempaan kastiin kuuluvan kanssa, jos tämä asia on tärkeä heille. Mutta he eivät toimi kuten Intiassa. He voivat syödä ihmisen kanssa, joka on eri kastia kuin he ovat tai olla toista kastia olevan ystävä. Avioliittoja ei haluta eri kastien välillä.

-    Onko täällä Malesiassa daliteja?

Mahdollisesti. Emme puhu tästä. En tiedä omaa kastiani. Vanhempani ovat sanoneet sen, se ei ole pappiskasti jotakin alempaa. Minun isoisäni oli kyläpäällikkö Sri Lankalla. Minulle on kerrottu, kun sisareni olivat nuoria, heillä ei ollut lupa juoda vettä joissakin heidän ystäviensä kodeissa. He saivat olla ystäviä, mutta he eivät saaneet juoda mitään heidän kotonaan, mitä heille mahdollisesti tarjottiin. Mutta myöhemmin se muuttui. Kun minä menin kouluun, minun vanhempani eivät sanoneet mitään tämän kaltaista minulle. Kastien huomioiminen oli muuttunut. Tiedän, että sisareni meni naimisiin jonkun alempaan kastiin kuuluvan kanssa. Mutta vanhempani sallivat sen ja antoivat siunauksensa.

-    Millainen suhtautuminen teillä on kiinalaisten tai malaijien kanssa, kun he eivät kuulu kastiinne? Olisiko avioliitto heidän kanssaan vielä pahempi asia?

Traditionaalisesti se olisi ollut paha asia. Minun vanhempieni ja isovanhempieni aikana, jos olisi avioiduttu heidän kanssaan, niin heidät olisi katsottu kastin ulkopuolisiksi. He eivät olisi olleet  enää osa perhettä. Mutta nykyään Malesiassa on monia rotujen välisiä avioliittoja.

-    Kuinka monta veljeä ja sisarta sinulla on?

Minulla on kolme vanhempaa sisarta eikä yhtään veljeä. Minulle sanottiin vanhempien sisarteni toimesta, että kun olin syntynyt ja kun meitä oli silloin neljä sisarusta. Kaikki, jotka tulivat vierailemaan vanhempieni ja vauvan luona, sanoivat voi voi Barin perhettä. Nyt teillä on neljä tytärtä ja teidän pitää hankkia myötäjäiset neljälle tyttärelle. He eivät juhlineet sitä asiaa, että oli syntynyt uusi vauva. He olivat pahoillaan tämän asian vuoksi. Säännön mukaan morsiamen perheen pitää antaa myötäjäiset.

-    Kuinka suuret myötäjäiset ovat?

Se riippuu eri asioista. Jos tyttö on hyvin koulutettu, silloin myötäjäisten ei tarvitse olla kovin suuret. Mutta jos morsian ei ole hyvin koulutettu pitää maksaa enemmän myötäjäisiä. myötäjäiset on tarkoitettu morsiamelle ja sulhaselle, että pääsisivät yhteisen elämän alkuun. Siihen saattaa liittyä kultaa ja muita asioita.