Ikkuna Maailmaan OM uutiset
21.1.2017

y people str market

Fatiman ilmestyksistä 100 vuotta - aktio Fatimassa

Kerromme tässä ohjelmassa uutisia eri puolilta maailmaa erityisesti sieltä, missä OM tekee työtä. OM on lähetysjärjestö ja se toimii eri puolilla maailmaa 113 maassa. Voit lukea ohjelman tai ladata ja kuunnella sen mp3-tiedostona (1,5 Mt).

Merike kertoo Fatimasta pyhiinvaelluspaikasta, mistä kerrotaan, että Neitsyt Maria ilmestyi 100 vuotta sitten siellä kolmelle paimenessa olleelle lapselle. Merike on OM:n tiimissä Portossa Portugalissa.

Millainen maa Portugali on?
-    Portugali on kaunis ja monipuolinen maa. Ihmiset ovat kovin mukavia vähän samanlaisia kuin suomalaiset. Me ajattelemme Suomessa, että portugalilaiset olisivat latinotyyppisiä. Olen saanut huomata, että portugalilaiset ovat rauhallisia, sosiaalisia, perhekeskeisiä, eivätkä he niin helposti tutustu uusiin ihmisiin. He eivät mene kaikkialle ja tutustu niin kuin espanjalaiset tai italialaiset tekevät.

Teillä on aktio Fatimassa toukokuussa. Kerro lisää Fatimasta.
-    Toukokuussa 2017 tulee Marian ilmestyksestä 100 vuotta. Fatimassa katolilaisessa pyhiinvaelluskaupungissa on suuret juhlinnat ja itse Paavi on tulossa paikalle. Yleensä juhlapäivinä paikalle tulee 150 000 ihmistä. Mutta nyt 100- vuotisjuhliin odotetaan 1,5 miljoonaa vierasta.

Mistä Marian ilmestymisessä on kysymys?
-    Sata vuotta sitten uskotaan, että Maria ilmestyi kolmelle paimenessa olleelle lapselle. Se oli viesti maailmalle. Kerrotaan, että monet muutkin näkivät Marian ilmestyksen. Täällä ollaan kovasti kiinnostuneita Mariasta, mutta Jeesuksesta ei olla niin kiinnostuneita. Täällä juhlitaan kovasti ja muistellaan Mariaa.

Tehtiinkö siihen paikkaan, missä Marian sanotaan ilmestyneen kirkko ja pyhiinvaelluspaikka?
-    Fatimassa pienessä kaupungissa on suuret rakenteet ottaa vastaan pyhiinvaeltajia.  En tiedä onko ilmestyminen tapahtunut juuri tässä paikassa, missä kirkko on, mutta ilmestyminen on tapahtunut jossain Fatiman kaupungissa. Siellä on nyt suuret kirkot.

y street evang

-    OM Portugalilla on suunnitelma mennä juhlien aikaan Fatimaan ja kutsua myös muita tulemaan sinne kohtaamaan ja rakastamaan ihmisiä. Emme mene sinne sanomaan, että teette väärin vaan haluamme osoittaa rakkautta siellä. Jaamme siellä vesipulloja ja jotain materiaalia, mikä auttaisi ihmisiä löytämään Jeesuksen.

Kun olin Fatimassa 1984, silloin kuulin ihmisistä, jotka tulivat sinne kävellen pitkiä matkoja kiertääkseen kirkkoa, parantuakseen sairaudesta tai saadakseen jotain Jumalalta. Jotkut kulkivat ryömien. Oletko kuullut tällaisesta siellä nykyään?
-    Täällä ollaan kovin innokkaita, vaikka ei oltaisi uskonnon harjoittajia he tekevät pyhiä lupauksia pyhimyksille ja Marialle. Mikäli se pyyntö toteutuu, he tekevät lupauksensa mukaan. Se lupaus saattaa olla, että luvataan kävellä kotoa tänne Fatimaan. He ostavat tekemisellään sen, mitä he haluavat. Se osoittaa myös sen, että ihmiset kaipaavat pyhän kosketusta tai Jumalan kosketusta, mutta he eivät tiedä, mikä todella auttaa.

Koska ne juhlat ovat?
-    Toukokuun 13. päivän tienoilla toukokuussa 2017. Paavi ja paljon muita ihmisiä tulee paikalle. Olette tervetulleet sinne auttamaan, jakamaan ihmisille vettä ja hymyilemään heille. Sinne tulee niin paljon ihmisiä, että siellä ei tule olemaan mahdollisuutta pitkiin keskusteluihin, koska siellä ihmiset vain vaeltavat vauhdilla eteenpäin. Tämä oli kokemukseni vuosi sitten aktiossa yhden juhlapäivän aikana. osallistuin aktioon ja siellä ei ehtinyt puhumaan ihmisten kanssa.

Jos sinne tulee, pitääkö osata portugalin kieltä?
-    Ei tarvitse. Riittää, että on halu kohdata ihmisiä. Se riittää, että voi katsoa ihmisiin hymyillä ja tarjota jaossa olevaa materiaalia tai vesipulloja.

Jos joku kiinnostuu toukokuussa Fatimaan lähtemisestä, niin OM:n Suomen toimistosta voi saada siitä lisää tietoa?
-    Kyllä, olisi hienoa, että sinne tulisi myös paljon suomalaisia ottamaan osaa. Tällainen lyhytaikainen lähetysreissu avaa silmiä näkemään, millainen kunkin paikan todellinen hengellinen tila on. Täällä tämä katolilaisuus on niin vahvaa. On myös Jeesusta seuraavia katolilaisia. Mutta on myös paljon uskonnollisuutta. Mutta me haluamme, että kaikki ihmiset saisivat kuulla kerran, että Jeesus on Herra.