Ikkuna Maailmaan OM uutiset
16.9.2017

 l omkr


OM lähettää toiseksi eniten suomalaisia lähetystyöntekijöitä


Suomen OM on noussut lähettimäärässä toiseksi eniten lähettejä lähettäväksi lähetysjärjestöksi Suomessa. Suomen Lähetysneuvoston tilastojen mukaan Operaatio Mobilisaatiolla oli 87 lähettiä vuonna 2016, kun mukaan lasketaan kaikki lyhytaikaiset lähetit ja Suomeen lähetetyt lähetit. Ylivoimaisesti eniten lähetystyöntekijöitä lähettää Fida International, jolla oli 156 lähettiä vuoden 2016 lopulla.


Vanhimmalla lähetysjärjestöllä, Suomen Lähetysseura, oli 76 lähettiä. Niin sanotuilla viidennen herätysliikkeen järjestöillä, eli Kansanlähetyksellä, Kylväjällä ja Sanansaattajilla oli yhteensä 95 lähettiä. Näin ilmoittaa Suomen lähetysneuvoston hallituksen uusi puheenjohtaja Timo Keskitalo kommentoidessaan vuoden 2016 lähettitilastoa.


Suomesta lähetettyjen lähetystyöntekijöiden määrä on laskenut tasaisesti. Suomalaisia lähetystyöntekijöitä toimi lähetyskentillä vuonna 2016 kaikkiaan 597. Tämä luku pitää sisällään lyhytaikaiseen työhön sitoutuneet ja Suomeen lähetystyöhön lähetetyt lähetystyöntekijät. Vastaava luku vuonna 2015 oli 708 ja vuonna 2014 luku oli 857.


Englannin kielisestä Operation World -kirjasta, joka esittelee maailman kaikki maat esirukoilijalle, on tehty ilmainen sovellus Anroid ja Iphone -puhelimiin, joka on ladattavissa sovelluskaupoista. 


Spiros ja Marja Vampoulas ovat Kreikassa ja he tekevät siellä maahanmuuttajatyötä. Jatkamme Spiros Vampoulaksen haastattelua. Tämä on haastattelun kolmas osa.

l acropolis
Kreikan Ateenassa sijaitsee antiikin ajan linnavuori Akropolis.

Kuinka paljon pakolaisia Kreikassa on?

-    Kreikassa on virallisesti 70 000 pakolaista YK:n raportin mukaan. Mutta uskotaan, että määrä olisi todellisuudessa paljon isompi. Mutta rekisteröitynä on näin paljon.

Onko siellä paljon järjestöjä auttamassa omasta maasta tai muualta?

-    Tämä on hyvin jännä tilanne. Se on joka kuukausi erilainen. Aluksi tilanne oli sellainen, että väkeä tuli tuhansittain joka päivä. Silloin ei tiedetty, mitä tehdä. Jokainen järjestö yritti tehdä parhaansa ja valtio katseli tilannetta sivussa. Ateenassa oli muutama tapaus, missä järjestöt eivät toimineet oikein järkevästi. Silloin annettiin porttikielto tällaisille järjestöille monilla leireillä sekä lähetysjärjestöille ja ei-kristillisille järjestöille.

OM on kuitenkin aina päässyt leireille, jos vain olemme halunneet ja on ollut resursseja mennä. Järjestöjen määrä on laskenut huomattavasti. Työn laatu vaihtelee koko ajan. Alussa auttaminen keskittyi tarpeiden täyttämiseen ruoka, juoma, hygienia ja tällaiset asiat. Mutta nyt keskitytään ihmisten viihtymiseen ja henkilökohtaisiin suhteisiin ja suhteiden luomiseen ja järjestetään heille mahdollisuus tienata jonkinlaista pientä elantoa. Nämä ovat hyvin harvoja yksittäistapauksia.

-    Pääasiassa käydään vain leireillä, jutellaan ihmisten kanssa ja leikitään lasten kanssa. Se, mitä he eniten tarvitsevat on, että heidät kohdataan ihmisinä eikä vain pakolaisina. He tarvitsevat vain ihmisen, jolle he voivat purkaa sitä taakkaa ja traumaa, jota he ovat käyneet läpi.

Lataa radio-ohjelma mp3-tiedostona (2,6 Mt)