Ikkuna Maailmaan OM uutiset
30.9.2017

k b4l in romania

Evankelioiva kirjastoauto Bus4life

Operaatio Mobilisaation Bus4life on kirjastoauto, joka tekee evankelioivaa työtä kaakkoisen Euroopan maissa levittäen evankelioivaa kirjallisuutta ja järjestäen tilaisuuksia yhdessä Operaatio Mobilisaation paikallisten tiimien ja seurakuntien kanssa. Bussi on entinen suomalainen kirjastoauto, joka on muutettu kokous- ja kirjallisuustyö käyttöön. Bussi on rekisteröity Suomeen ja siinä on suomalainen bussin kuljettaja. Bussin nykyinen kuljettaja on Esa Tuuri päättää nelivuotisen työkautensa vuoden 2017 loppuun mennessä. Hänen tilalleen tarvitaan uusi kuljettaja.

Haastattelin Esaa WhatsAppin välityksellä, kun hän oli bussin mukana pitämässä lasten tilaisuuksia romanialaisessa pikkukylässä. Äänityksen taustalta kuuluu meneillään olevan lasten tilaisuuksien ääniä.

-    Esa voisitko kertoa työstäsi?

Olen Esa Tuuri ja olen kirjastoauton kuljettaja. Bus4life on evankelioiva kirjastoauto, joka levittää kristillistä kirjallisuutta ja samassa yhteydessä järjestetään evankelioivia katuaktioita. Bus4life kirjastoautotyötä tehdään kaakkoisen Euroopassa useissa eri maissa. enimmäkseen työtä tehdään Romaniassa, Ukrainassa ja Moldovan tasavallassa, mutta lisäksi myös Unkarissa Tshekissä ja Slovakiassa sekä välillä myös Puolassa.

-    Kerro kirjastoauton kuljettajan työstä ja tarpeista?

Olen ollut nyt 4 vuotta Bus4life kirjastoauton kuljettajana ja nyt haetaan uutta kuljettajaa. Kuljettaja lähtee matkaan vuodeksi kerrallaan, joten on valmistauduttava vuoden reissuun. Kirjastoauto on rekisteröity kuorma-autoksi, joten haetaan kuorma-auton kuljettajaa. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että kuljettajalla täytyy olla C luokan ajokortti ja ammattipätevyys. Kirjastoauto on siis kuorma-autoksi rekisteröity mutta erityismaininnalla kirjastoauto, kuten paloautot on rekisteröity kuorma-autoksi erityismerkinnällä paloauto.

k youth meet in b4l

-    Onko kielitaitovaatimuksia englannin kielen lisäksi

Toinen kirjastoautotyössä hyödyllinen kieli on romaniankieli. Romaniaa puhutaan Romaniassa ja Moldovan tasavallassa. Romanian kieli on nykyisistä puhutuista kielistä lähinnä antiikin latinaa. Romanian kieli muistuttaa myös italian ja espanjan kieltä, joten italian, espanjan tai ranskankin kielentaidon pohjalta on melko helppo oppia romanian kieltä. Lisäksi kirjastoautotyössä on hyödyksi saksan kielen taito. Unkarissa vanhempi väestö puhuu saksaa. Läntisessä osassa Unkaria melkein kaikki osaavat saksaa. Myös Tshekissä hyvin yleisesti osataan saksaa. Tshekin, slovakin ja unkarin kielen osaaminen on avuksi. Unkarin kieli on suomen kielen sukukieli. Mutta unkaria ei ymmärrä suomen kielen pohjalta ilman kieltä opettelematta. Unkarin kielen opetteleminen suomen kielen pohjalta on melko helppoa.

Lataa radio-ohjelma mp3-tiedostona (2,6 Mt)