Usein kysytyt kysymykset: aktiot

1. Kuka voi lähteä?

Aktioon lähteviltä edellytetään:

  • Jeesuksen Kristuksen tunteminen henkilökohtaisena Vapahtajana
  • Halu palvella Häntä ja tavoittaa ihmisiä evankeliumilla
  • Hakemuksen hyväksyminen OM Suomen ja vastaanottavan kentän puolesta
  • Oman seurakunnan lähettäminen
  • Kannatuksen kokoon saaminen
  • Tiimivaatimusten mukainen ikä (yleensä 18-70)

2. Milloin aktioihin täytyy ilmoittautua?

Aktiovaihtoehdoissa on mainittu viimeinen ilmoittautumispäivä. Suosittelemme kuitenkin ilmoittautumista hyvissä ajoin, jotta hakijalle jää aikaa valmistautua lähtöön rauhassa. Jotkut aktiot tulevat täyteen myös jo ennen ilmoittautumisajan päättymistä. Lentoliput ovat yleensä edullisempia, kun ne varaa hyvissä ajoin. Ilmoittautumisen käsittelyyn menee muutamasta päivästä pariin viikkoon. Voit varata matkan vasta, kun hyväksymisilmoitus on saapunut toimistolta.

 

3. Mitä aktiomaksu sisältää?

Aktiomaksu sisältää kaiken, mitä tarvitset aktion aikana: majoituksen, ruokailut ja matkustuksen määränpäässä. Maksu EI sisällä matkoja Suomesta kohdemaahan, matkavakuutusta, mahdollisia rokotuksia, ilmoittautumismaksua (30€) ja taskurahaa aktion aikana.

Kerro toiveistasi osallistua aktioon ajoissa myös seurakunnassasi ja ystäväpiirissäsi. Antaminen on siunaukseksi, joten tarjoathan sen mahdollisuuden toisille. Monet haluavat osallistua matkasi kustannuksiin, koska siten he voivat itsekin olla osa lähetystyötä. Matkarahaa voi kerätä myös lähetysmyyjäisten, kirkkokahvien ja muiden tapahtumien kautta.

 

  4. Mitä kieltä aktiossa puhutaan?

OM:n aktioissa tiimikielenä on englanti. Täydellinen kielitaito ei ole edellytyksenä, vaan riittää, että ymmärrät ja tulet ymmärretyksi arkipäiväisissä tilanteissa. Aktioinfossa on erikseen mainittu, jos on hyvä osata muita kieliä. Tietenkin esim. Ranskassa ranskan kielen taidosta on hyötyä, mutta se ei ole välttämättömyys. 

 

 5. Miten aktioon matkustetaan?

Jokainen aktioon tuleva hoitaa oman matkansa kohdemaahan, koska aktiolaisia tulee eri maista. Yleensä aktiolaisia tullaan vastaan lentokentälle. Mikäli osallistujien toivotaan matkustavan bussilla/junalla lentokentältä eteenpäin, annetaan siitä tarkat ohjeet. Autamme mielellämme miettimään erilaisia matkustusvaihtoehtoja, joten kysy rohkeasti apua/neuvoja, jos et ole tottunut matkustaja.

Eri valtioita koskevia viisumitietoja voi selvittää Ulkoasiainministeriön sivuilta.

 

6. Kuka voi toimia suosittelijanani?

Aktiohakemuksessa kysymme seurakuntayhteyttäsi ja pastorisi tai muun seurakuntasi/yhteisösi vastuunkantajan nimeä. Olemme yhteydessä heihin puhelimitse tai sähköpostilla. Suosittelijasi tulee olla henkilö, joka tuntee sinut, mutta ei saa olla perheenjäsen tai muu sukulainen.

 

7. Mitä aktiossa tehdään?

Aktioiden yleiskuvaukset, joissa kerrotaan pääpiirteissään, minkälaisesta työstä aktiossa on kyse, löytyvät nettisivuiltamme. Pyri kuitenkin olemaan joustava ja valmis palvelemaan miten vain voit. Tarkemmat infot ja ohjeistukset aktioon liittyen tulee kohdemaasta lähempänä aktion alkua.

 

8. Milloin ja miten aktio maksetaan?

Aktion ilmoittautumismaksu maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Ilmoittautumismaksu on 30€ ja sen voit suorittaa Operaatio Mobilisaation tilille: FI63 8000 1201 5560 90 viitenumerolla 9014.

Varsinainen aktiomaksu maksetaan noin 1-2 kk ennen aktion alkua tai viimeistään ennen lähtöä, riippuen tilanteesta. Jos on kyse useamman kuukauden aktiosta, voi olla mahdollista maksaa maksu kuukausierissä. Saat meiltä oman viitenumeron, jolla maksu maksetaan, ja jolla mahdolliset tukijasi voivat laitta atukea myös OM:n tilille juuri sinun aktiomatkaasi varten. Mikäli sinulle maksetaan tukea enemmän kuin aktiomaksuun tarvitaan, voimme maksaa niitä tilillesi lentolippuja ja muita aktiomatkaan liittyviä kuitteja vastaan.

 

9. Entä jos perun lähtöni tai OM peruu aktion?

Peruutuksen tapahtuessa hyvissä ajoin palautamme aktiomaksun sinulle (ilmoittautumismaksua ei palauteta). Yleensä jos aktion alkuun on vielä yli kuukausi, peruminen onnistuu ongelmitta. Alle kuukausi aktion alkuun saattaa olla jo liian lähellä. Peruutuksen tapahtuessa alle kaksi viikkoa ennen kampanjaa, joudutaan koko aktiomaksu tai vähintäänkin puolet siitä periä. Riippuu maasta ja aktiosta.

Jos OM peruu aktion, pyrimme kanssasi löytämään sinulle mieleisen ja sopivan vaihtoehdon. Voit myös olla lähtemättä ja mikäli olet maksanut aktiomaksun itse, voimme palauttaa sen sinulle aktion peruunnuttua. 10. Tarvitsenko matkavakuutusta?

Matkavakuutus on pakollinen kaikille aktiohin osallistuville. Jokaisen tulee hankkia vakuutus itselleen omasta vakuutusyhtiöstään.


11. Onko aktiota ennen jotain koulutusta?

Koska OM on kansainvälinen järjestö, varsinainen orientaatio ja koulutus tapahtuu kohdemaassa, koska aktiotiimi tulee yhteen vasta siellä. Yleensä aktion ensimmäisinä päivinä on koulutusta, joka varustaa tulevaan aktioon ja kohdemaan tapoihin ja kulttuuriin.

Suomessa järjestämme Lähetä minut -viikonloppuleiriä OM:n työstä kiinnostuneille ja omaa paikkaa etsiville. Viikonloppuun osallistumista ei edellytetä aktioon lähteviltä toisin kuin pidempiaikaiseen työhön aikovilta, mutta se on mahdollisuus varustautua myös aktioon ja tutustua järjestöömme paremmin. Koulutus järjestetään kahdesti vuodessa.

Suosittelemme lukemaan myös kirjoja, jotka varustavat aktioon. Etenkin Bill Hybelsin Vain muutama askel on hyvä valmentautumiskirja, minkä voit ostaa meiltä 10€:n hintaan. Voit kysyä toimistolamme myös vinkkejä muista kirjoista, jotka voisivat olla avuksi aktioon valmistautumisessasi!