Usein kysytyt kysymykset: vuosiohjelmat

1. Mitä vuosiohjelmilla tarkoitetaan?

Monilla OM:ään tulevilla ihmisillä ei ole aikaisempaa kokemusta lähetystyöstä. Lähtiessäsi vuosiohjelmaan vuodeksi tai kahdeksi saat käytännön kokemusta lähetystyöstä ja kansainvälisessä tiimistä. Vuosiohjelmassa olet tärkeä osa tiimiä ja saat tehdä työtä jo olemassa olevassa projektissa. Vuosiohjelmassa voit pohtia omaa kutsumustasi ja löytää paikkasi lähetystyössä.

2. Kuka voi lähteä?

OM:n vuosiohjelmiin tulee ihmisiä monista eri kansallisuuksista, etnisistä taustoista ja kirkkokunnista. Etsimme uskollisia, mutta emme täydellisiä, Jeesuksen seuraajia joilla on halu palvella niitä, jotka elävät yhteiskunnan marginaalissa.
OM:n työhön liittymisen edellytyksinä on:

  • Henkilökohtainen suhde Jeesukseen
  • Halu palvella häntä ja saavuttaa ihmisiä evankeliumilla
  • Olla seurakunnan suosittama ja lähettämä
  • Olla vähintään 18-vuotta
  • Kohtalainen englanninkielen taito
  • Tulla hyväksytyksi valitsemalle kentälle
  • Koota tarvittava kannatus ja rukoustuki
  • Hyväksyä "mihin uskomme" kohdat

Jos et täytä kaikkia vaatimuksia tai sinulla on yleisesti kysyttävää lähtemisestä niin ota yhteyttä.

3. Kuinka pitkäksi aikaa voin lähteä?

Tarjoamme monia erilaisia vaihtoehtoja osallistua työhön. Vaihtoehdot alkavat 6 kuukaudesta ja voivat kestää jopa koko työurasi ajan. Useimmat tiimit toivovat vähintään kahden vuoden sitoutumista, mutta monilla kentillä on mahdollisuus lyhempiin jaksoihin. Teemme parhaamme, että voit lähteä ajaksi joka sopii sinulle.

4. Tarvitsenko raamattukoulutusta tai teologian opintoja?

OM ei vaadi raamattukoulutusta tai teologista koulutusta hakijoilta. OM tarjoaa lähetyskoulutusta ja mahdollisuuksia opetuslapseuskouluun. Tämä mahdollistaa hengellisen kasvun ja lähetyskoulutuksen samalla kun opitut asiat siirtyvät käytäntöön. Lue lisää koulutusmahdollisuuksista.


OM:lla on myös teologeille, pastoreille  ja raamattukoulun käyneille tehtäviä.  Johtotehtäviin, pastorien koulutukseen ja seuraavan sukupolven opetuslapseuttamiseen tarvitaan muodollisen hengellisen koulutuksen omaavia.

5. Minkälaista koulutusta minulle on tarjolla?

OM:llä on järjestönä vuosien kokemus koulutuksesta ja opetuksesta. Koulutus alkaa jo kotimaassa Lähetä minut -koulutusviikonlopulla, jossa tutustut Operaatio Mobilisaatioon järjestönä: mitä lähetyksellisellä elämäntavalla tarkoitetaan? Millaista on työskennellä kansainvälisessä ja yhteiskristillisessä lähetysjärjestössä?  Lisäksi saat käytännön neuvoja miten valmistautua lähetystyöhön.


Kun sinut on hyväksytty OM:n työhön osallistut kahden viikon mittaiseen aloituskonferenssiin Saksassa tai Hollannissa. Eri puolilta maailmaa tulevat osallistujat saavat orientaatiota kulttuurien väliseen toimintaan, kulttuurishokin käsittelyyn ja tiimielämään.


Lähtiessäsi ammattiasi vastaaviin tehtäviin saat tukea ja ohjausta uusiin työtehtäviisi. Mikäli haluat syvempää Raamatun opetusta ja lähetyskoulutusta kannattaa sinun tutkia lähetyskoulutus tai opetuslapseuskoulumahdollisuuksia.

Useimmat OM:n työssä yli kaksi vuotta olleet saavat mahdollisuuksia osallistua erilaisiin koulutuskonferensseihin kansainvälisellä tasolla. Arvioimme jatkuvasti lähettiemme tarpeita ja haluamme varustaa ihmisiä toimimaan paremmin omassa tehtävässään.


6. Miksi tarvitsen lähettikumppaneiden tukiverkoston ja kannatusrenkaan?

OM on uskon varassa toimiva lähetysjärjestö. Lähettikumppaneiden tukiverkosto on tärkeä rukoustukipilari. Voimme olla kuuliaisia Jumalalle ja hänen antamalleen kutsulle  ja lähteä mihin Jumala meitä kutsuu. Rukous on kuitenkin se  muuttava voima, joka saa ihmisten sydämet kääntymään Jumalan puoleen. Tarvitsemme niitä, jotka lähettävät ja rukoilevat.

Haluamme antaa ihmisille mahdollisuuden osallistua Jumalan valtakunnan eteenpäin viemiseen rukoilemalla ja tukemalla tuntemaansa ihmistä. Taloudellisen kannatuksen saaminen on uskomaton siunaus sillä näemme kuinka Jumala käyttää toisia ihmisiä täyttämään meidän tarpeemme jotta voimme palvella Häntä. Näin lähetystyöstä muodostuu koko seurakunnan tehtävä. Toiset lähtevät ja toiset lähettävät.

Vuosiohjelmiin lähteville OM tarjoaa koulutusmateriaalia miten rakentaa lähettikumppaneiden verkosto.

7. Kuinka paljon tarvitsen kannatusta?

Jokaisella OM:n tiimillä on oma budjettinsa perustuen elinkustannuksiin kohdemaassa. OM Suomi suunnittelee yhdessä vastaanottavan kentän kanssa sopivan budjetin jolla katetaan elinkustannukset ja työhön liittyvät kustannukset.
Kun sinut on hyväksytty OM:n lähetiksi niin saat tiedon kannatustarpeestasi.

8. Minkälainen hakuprosessi on?

Hakuprosessin aloittaminen on yksinkertaista ja se alkaa täyttämällä hakulomakkeen. Sen täyttämiseen sinulta menee noin 60 minuuttia. Hakemuksen täyttäminen ei sitouta sinua lähtemään. Se on käytännössä katsoen vain ensimmäinen askel lähtemiseen.

Hakemuksen vastaanotettuamme arvioimme kutsummeko hakijan haastatteluun. Haastattelu kestää yhden päivän jonka jälkeen saat tiedon hyväksymisestä OM Suomen lähetiksi, yleensä muutaman päivän kuluttua. Tämän jälkeen työstetään yhdessä vastaanottavan kentän kanssa hyväksyminen kentän työntekjäksi, aloitusajankohta ja muita käytännön asioita.

Sinun tulee myös osallistua ennen lähtöä joko keväällä tai syksyllä järjestettävään Lähetä minut -koulutusviikonloppuun. Viimeisiä asioita on kannatuksen kerääminen. Jotkut ovat valmiita lähtemään 3 kuukauden kuluttua hyväksymisestä ja toisilla aikaa menee enemmän koska työ- ja asuntoasioiden järjesteleminen kotimaassa vie enemmän aikaa.

Jokaisen henkilön tilanne on ainutlaatuinen ja pyrimme tekemään asiat niin, että se on hyväksi sinulle sekä vastaanottavalle kentälle.